搜索
 請即註冊
樓主: 小琪琪

曾任大清首長 你問我答

W幣

存款

小琪琪 發表於 2021-2-10 00:47
見標題,我無入過議政處

連人地個最高行政機關都入唔到,甘你爆料猛極都有限啦
難怪會被人限制

有病得治,藥不能停

嘉穎伯爵

W幣

存款

伯爵銀聖壽勳章中秋月兔住戶證社團證

奧貝斯坦 發表於 2021-2-10 19:26
連人地個最高行政機關都入唔到,甘你爆料猛極都有限啦
難怪會被人限制

但係我喺黃名帝國係內閣成員嚟㗎喎,只係差首相未做到,而且我真係無諗過要入議政處。
要怪就怪我無料+唔識刷鞋啦,人地X子加入大清幾個月就入到軍機係因為佢識刷鞋,佢靠人際關係入去咋,你估佢真係咁叻?
如果佢幾年前加入大清,我保證唔會咁快上到位。 :)
再講,關二哥都無上大清好耐啦,但我仲有上(雖然舊年12月起退出),近排大清既野我會比佢清楚。

嘉穎伯爵

W幣

存款

我直情已經坐正了。

嘉穎伯爵

W幣

存款

驅牛翁 發表於 2021-2-10 14:27
你覺得大清的官制制度跟黃名的官制制度有甚麼的不同

嘩呢個真係好難講,應該係升遷方面既分別?
大清我用左幾年先升到從三,黃名我用幾個月(定唔知一兩年)升到內閣大臣兼拎埋貴族位,我都開心啦。

道親王

W幣

存款

親王二級功績勳章銀聖壽勳章住戶證

小琪琪 發表於 2021-2-10 20:29
但係我喺黃名帝國係內閣成員嚟㗎喎,只係差首相未做到,而且我真係無諗過要入議政處。
要怪就怪我無料+ ...

其實你應該要長大了,那麼多年來,還是長不大,孩子氣。
現在黃名除了迎希、牛翁、二哥與仲尼以外,最深資歷可算是妳了。

你說谷X刷鞋,靠人際關係能進議政處,那妳呢?
妳也是宰相家的家人喔,如果那個谷X能進,以妳老大姐的資歷,大概也能進了。

以後沒有人能提點妳,別再擺出老大姐的架子了。
要認清自己的定位、要腳踏實地把自己的能力展現給大家看,妳是有能力上位的,別再令人失望了。

W幣

存款

小琪琪 發表於 2021-2-10 20:29
要怪就怪我無料+ ...

好簡單做個比較
幾年前,你都做過吏部官員,但係你自己做成點呢?
如果你個陣時努力做的話,以當時的形勢,上位並唔難
但係你冇
再睇下你口中靠人際關係上位的人
人地做吏部,認認真真更新升降記錄,仲將歷代吏部官員都冇認真整理過的官冊庫都整理埋
你做唔做到?如果當時你有甘做,甘升上去坐正個個咪就係你咯

有啲人入左黎一兩年都可以撈到個爵位,連走人都令人印象深刻
但有啲人時不時就上來詐屍,存在感近乎0

好好反省下啦

有病得治,藥不能停

W幣

存款

李興道 發表於 2021-2-10 21:12
現在黃名除了迎希、牛翁、二哥與仲尼以外,最深 ...

你甘講,突然FF左一出宅鬥劇

有病得治,藥不能停

嘉穎伯爵

W幣

存款

李興道 發表於 2021-2-10 21:12
現在黃名除了迎希、牛翁、二哥與仲尼以外,最深 ...

坦白講,呢個只不過係我內心既心底話,我絕對無得罪任何人既意思,亦都唔係擺大家姐款。
我一直都覺得自己係無實力,我一直都反省緊自己,甚至問自己其實係咪適合留喺虛國圈。
我認我係眼紅X杭,我唔明我同佢都係Year 1,但佢可以上到位做高層,我只係粒小著仔。
你講得啱,既然我都係一個成年人,就唔應該咁小學雞了,踏踏實實咁點樣繼績生存喺呢個虛國圈。

希望我咁回你你唔會覺得我無禮貌 :)

嘉穎伯爵

W幣

存款

奧貝斯坦 發表於 2021-2-10 22:02
好簡單做個比較
幾年前,你都做過吏部官員,但係你自己做成點呢?
如果你個陣時努力做的話,以當時的形勢 ...

我夠想爭取大清同黃名復交,大清高層突然話ban就ban,咁我可以點做?唔通下下都要同大清班高層起鋼?
X杭其實做唔錯既,我認我係眼紅佢既。

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

親王二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章長期之杖中秋月兔住戶證傳媒證商業證

小琪琪 發表於 2021-2-11 01:32
坦白講,呢個只不過係我內心既心底話,我絕對無得罪任何人既意思,亦都唔係擺大家姐款。
我一直都覺得自 ...

黃名就係黃名,學仲尼成日話,打開門口做生意,面前咩意見都應該擺出黎討論,唔需要覺得畀人話兩句就認定自己嘅對對錯錯,唔係嘅話即使你離開呢度,返回現實社會你都一樣唔會改變觀念,一樣會用同一種方式殘酷咁對待自己。

坦白講黃名同大清世仇,人家唔願接受改變,唔想同我地建交,其實有幾可惜?只係話,佢地接受我地就賺多左個朋友,佢地唔受,我地又唔會少忽肉,唔好睇到件事好似好有用影響力~咁大家都會好過一啲~

所謂實力,睇你平時做野做左啲咩啦~唔足夠嘅就去請教下人~觀察下情況~再試下發揮自己嘅力量~每個人都一定有角色~就算普通平民百姓~都一定有佢價值架~

除非你有一日覺得呢種競爭令你好攰、真係唔適合,離開都係自己選擇,唔需要帶咩立場或心情~畢竟呢啲都係你嘅自由~無人可以強逼你~

不折不扣的寫稿佬