搜索
 請即註冊
返回列表 發新帖
樓主: 仲尼

執政黨操控選民資格

自由民主聯盟

容親王

W幣

存款

1萬

親王四級黃統建國勳章二級功績勳章中秋月兔狗年金幣

橋尚良 發表於 2020-3-27 21:09
我見兩大黨都有圖片,風雨樓之前都整過音樂

應該唔係咁難既啫?

放張圖唔難
我指既背景圖係整個頁面範圍既背景圖片

理親王

W幣

存款

親王金聖壽勳章中秋月兔狗年金幣

神秘組織 發表於 2020-3-27 21:22
放張圖唔難
我指既背景圖係整個頁面範圍既背景圖片

有咩困難?好奇想知

自由民主聯盟

容親王

W幣

存款

1萬

親王四級黃統建國勳章二級功績勳章中秋月兔狗年金幣

橋尚良 發表於 2020-3-27 21:34
有咩困難?好奇想知

技術問題好難三言兩語講完

言歸正轉,有時要諗下政策同實況係咪相容。好明顯好多國民既機動性唔高,特別係較新既國民。一旦執行住屋同投票掛鉤,有機會出現只有小部份人成為合資格選民 (例如2019年12月18日 選民登記冊)。最後既結果係一班為數不多既老國民自己投返自己,咁既情況係咪大家樂見既呢?當然你可以話咁冇機動性就冇資格做選民,但咁樣係唔會引到新人參與國家。

另一方面,現時發帖要上線要求已經有效杜絕分身同埋部份投票先上線既國民,加入住屋要求其實無必要。雖然你可以話只要佢地每日發一兩個帖就符合到個要求,但咁樣做係變相迫人去將自己辛苦搵返黎既錢拎去租/買地方住,而原本呢筆錢佢地係可以用左去其他地方度,俾人既感覺係俾錢保住投票權。

理親王

W幣

存款

親王金聖壽勳章中秋月兔狗年金幣

神秘組織 發表於 2020-3-27 23:25
技術問題好難三言兩語講完

言歸正轉,有時要諗下政策同實況係咪相容。好明顯好多國民既機動性唔高,特別 ...

講緊加圖片技術問題喎 你講左去邊?

不過照樣俾三點回應:

一,政府一定要有獎勵措施推出,減輕活躍國民的負擔。呢項係法例專登寫埋入去,無得政府唔做。

二,如果沒有任何強制措施,後果就係個個都唔住屋,連首相前首相都唔住屋。選民住址制實在沒有任何再縮的空間了。

三,如果大家主張乜都唔好搞,我動議廢除W幣,經濟部同全部銀行執晒佢!

自由民主聯盟

孝親王

司政處處長(司政)

歷史文物局局長

慈佑堂市長

快樂園市長

W幣

存款

1萬

親王一級黃統建國大勳章御林軍事團官佐勳章二級功績勳章銀聖壽勳章住戶證

橋尚良 發表於 2020-3-27 23:33
講緊加圖片技術問題喎 你講左去邊?

不過照樣俾三點回應:

不應拿選民制度來威脅大家住屋, 應該用其他方式鼓勵

要是為推動住屋而改選民, 那以後政府可以這樣:

推動康樂政策, 要出席N次才可投票
推動報業政策, 要購報N次才可投票
推動杏壇政策, 要在杏壇發帖N次才可投票
推動商業政策, 要在購物滿N次才可投票