黃名帝國首都論壇 > 宇華坊 > 風雨樓
發帖|
看1249|回13|收藏
神秘組織 看全部
為左增強國民既文化水平,本王決定不定時開辦外語一分鐘,介紹些有趣的外語單字

今次要講既係 Ultimatum
Ultimatum其實係拉丁文黎,直譯中文係"最後一個",係外交關係用語上既意思係「最後通牒」。最後通牒是指一個團體向另一個團體提出的最後的條件,是一種最高威脅。

例句:
The Kay government have issued a foreign policy white paper as an ultimatum to those states of deep concern.
紀文思 看全部
1. 應該係Kay Government
2. Government 可以has都得,慣左用單數
3. Ultimatum唔係用an咩
古德里安 看全部
Ultimate就識
神秘組織 看全部

引用:

紀文思 發表於 2020-3-4 21:49
1. 應該係Kay Government
2. Government 可以has都得,慣左用單數
3. Ultimatum唔係用an咩 ...

改返做AN

一向都係用FIRST NAME做XXXX GOVERNMENT
紀文思 看全部

引用:

神秘組織 發表於 2020-3-4 21:52
改返做AN

一向都係用FIRST NAME做XXXX GOVERNMENT

無理由嘅 不嬲我睇新聞都係last name woh

Lam’s administration
May Ministry
The Johnson Government
神秘組織 看全部

引用:

紀文思 發表於 2020-3-4 21:54
無理由嘅 不嬲我睇新聞都係last name woh

Lam’s administration

今次你岩
紀文思 看全部

頑皮 我叫法相 倩仙同志執行 鞭刑 (Caning Punishment) 打到你屎忽開花

@青山杏仁
青山杏仁 看全部

引用:

紀文思 發表於 2020-3-4 21:58
頑皮 我叫法相 倩仙同志執行 鞭刑 (Caning Punishment) 打到你屎忽開花

@青山杏仁  ...

犯左咩法
紀文思 看全部

涉嫌冒犯及歧視本人
馬仔 看全部

黃名褚簡寧
12下一頁

黃名帝國