請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
搜索
 請即註冊
查看: 25|回復: 5

[奇異現象] 石澳海神廟非中土的神!

興寧黨

敬親王

大司憲

上議院議長

歷史文物局局長

1萬

W幣

W幣
存款
讚好
LP

親王二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章長期之杖中秋月兔

石澳海神廟年紀好輕,只有44年歷史,位於石澳泳灘角落處,係一座小廟,格局好似赤柱嘅水僊古廟~

海神廟基臺上建築~旁邊有一塊碑紀錄左建廟嘅事~唔講唔知~我早就知道呢個海神~其實係石澳灘上一隻女鬼~後來有傳石澳健康院主席甄球先生係海灘執到個木雕~竟然係個阿拉伯女像~於是建廟供奉~從此居民就唔再見到女鬼~而海灘上仍然有唔少溺斃事故~直至90年代稍為減少~

碑記全文
石澳位於港島之南,風景幽美,海灘廣闊,誠屬消暑勝地,且以水清沙幼,於春夏之間,不少弄潮兒來作泳客者,每於風雨晨昏之際,偶見一女子束髮縞衣,明艷照人,出於滄海之濱,居民恆常見之。然而,近之則隱,遠之則現,蓋其為海神焉。本屆健康院主席甄球先生聞之,乃向政府申領官地一幅,並獨自斥資興建廟宇,使神有所駐足,以護泳者,抑亦信女善男得以拜祭,廟成之日而請記於余。余素仰甄先生生平樂善好施,此次興建海神廟,亦是出自慈善心腸,足見仁者之風,遂以刻石以誌之,以使永垂不朽。

石澳居民協進會 葉全 劉庚保 謹識

一九七五年歲次乙卯仲秋 吉旦

南丫島人都會將香爐放出黎~叫做天公爐~係漁民特色~海神廟都一樣有~

網路圖片搵番黎~呢位就係海神~聽聞呢個係複製品(分靈)~原像供奉於甄先生家中~

今日天氣都幾熱~上到黎已經身水身汗~當時我先睇個碑文~然後先入廟順道添香油錢~個陣就已經覺得左邊身有寒意~之後我就讀出碑文內容~呢股寒意就更明顯~因為呢座「海神廟」,實質係座陰廟(拜鬼)~所以先會感到寒意~不過無所謂啦~最重要都係庇佑到泳客嘅~鬼嘅都會積德~
聞說曾有人聽到一把女聲提佢小心~結果過馬路時差啲遇到意外~事主當時以為係女朋友提佢~結果唔係~我睇完就認為係呢位女海神出手~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?請即註冊

x
不折不扣的寫稿佬
回復

黃名經濟發展協會

洛晴子爵

內閣總理大臣

國防大臣

下議院議員

杏壇省總督

宇華坊市長

W幣

W幣
存款
讚好
LP

子爵

有無鬼魂喺入面停留

回復 支持 反對

興寧黨

敬親王

大司憲

上議院議長

歷史文物局局長

1萬

W幣

W幣
存款
讚好
LP

紀文思 發表於 2019-9-6 23:55
有無鬼魂喺入面停留

我睇唔到,只係感覺到股涼氣係突然一陣一陣過~我行入個小廟就無左~係停留睇碑讀碑嘅時候啲涼氣又出現~主要都係我左邊身~即我側身對住女神像時~讀碑時仲有趣~涼意強烈左~似乎唔係咩惡意~只係反映一啲事啫~

不折不扣的寫稿佬
回復 支持 反對

興寧黨

敬親王

大司憲

上議院議長

歷史文物局局長

1萬

W幣

W幣
存款
讚好
LP

仲有樣野~我係有正面睇神像~但我係唔敢直接影佢~所以先至從網上搵張相落黎~
我總覺得如果我正照佢~會有怪野發生~

不折不扣的寫稿佬
回復 支持 反對

黃名經濟發展協會

和親王

外交大臣

下議院議員

延興廣場總督

明政公所市長

3萬

W幣

W幣
存款
讚好
LP

親王一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣

小心捉埋你落去

回復 支持 反對

自由民主聯盟

W幣

W幣
存款
讚好
LP
陰廟來著??

[url=https://www.wongmingempire.com/bbswm/forum.php?mod=viewthread&tid=24232&extra=]https://www.wongmingempire.com/bbswm/data/attachment/group/e7/group_360_banner.png[/url]
回復 支持 反對