請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
搜索
 請即註冊
查看: 491|回復: 5

[港澳漫步] 石澳

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

親王二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章長期之杖中秋月兔住戶證傳媒證商業證

老友都知道我鍾意於香港四圍行~不過好奇怪~去左咁多地方偏偏未去過石澳~趁今日天氣好番啲就過黎走一轉~
不過因為舊年山竹颱風吹襲石澳部分景點受到破壞~今次想去嘅去唔成~因為做緊工程~而且仲要唔知幾時先可以修復過黎~
石澳泳灘分兩個,呢個係正灘,仲有個後灘~今次去唔到後灘~假日一定好多人~不過咁~石澳海灘因為風浪都幾大~過去多年都有唔少溺斃嘅意外,大家有興趣可以上以下呢個網站~有部分紀錄
http://cyberxfiles.com/cyberx/m_cx_view_xfilepage.php?id=608

從海神廟上面拍落黎~係呢度遇到其他野~於永享堂再分享

另一座廟係天后古廟~匾額重修時唔知係咪啲字復修唔到~所以唔係太知道實際年份~但從廟內刻記知道1929年同1981年都重修過~而2011年亦做過木樑置換工程~
兩進式建築~完全由民間自費~如果係三進~就係有官家~例如舉人以上級別身份嘅村民~先可以起三進廟宇~而家由華人廟宇管理委員會管理~以前就應該係居民協進會打理~

有關中華巴士嘅印記~就係呢座有份量嘅石澳巴士總站~而家係有級別嘅歷史建築~六十年代石澳道入夜係好危險~為左方便車長第二日可以準時開頭班車~成個車站就設置宿舍畀站長同車長~成為唯一嘅景象~簡約務實嘅建築~成為巴士業歷史最重要嘅一部分~當我想拍全貌時~咁岩架9號車入站遮哂~全貌唯有用網路圖片頂啦~另一張就係我從車上影~如今個站長室應該無乜用~

文新學校~係傳統鄉校設計~對面係石澳健康院~所以道路正門有座大牌坊~山竹襲港時健康院一帶受災嚴重~而家後面一帶滿目瘡夷要大重修~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?請即註冊

x
不折不扣的寫稿佬

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

居然無去過石澳?

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

陳僖儀曾經喺石澳總站拍過mv

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

紀文思 發表於 2019-9-6 23:54
陳僖儀曾經喺石澳總站拍過mv

好邪呀~

The most handsome prime minister in the history of micronations

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

愛的劇本 好似係哩首歌曲

黃名再出發大聯盟

洛仁子爵

國會副議長

W幣

存款

子爵四級功績勳章