請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
搜索
 請即註冊
查看: 682|回復: 23

教你如何看黃名的景氣

興寧黨

愉親王

制司處處長(司制)

W幣

3萬

存款

1萬

親王三級黃統建國勳章二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章國家建設獎章中秋月兔商業證

想看一個國家的經濟環境,除了看經濟數據,從民生上也可看得到一些端倪。

例如有人會話一個地方經濟開始轉差,會出現好多夾公仔鋪、自助店等。原因是市面店鋪失去了長租客,甚至連短租客也缺乏,店東唯有放一堆機器入去,好過吉住間鋪。

至於想現實地睇黃名既景氣,你可以看首頁熱門主題。若此欄大多數貼子是會議、報紙,這段日子就大家不太活躍了。

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

親王二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章長期之杖中秋月兔住戶證傳媒證商業證

大家一片愁雲慘霧,難免

不折不扣的寫稿佬

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

例如有人會話一個地方經濟開始轉差,會出現好多夾公仔鋪、自助店等
哩個真係gah?我見到成個香港都好似係咁樣

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

親王二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章長期之杖中秋月兔住戶證傳媒證商業證

紀文思 發表於 2019-9-3 15:41
哩個真係gah?我見到成個香港都好似係咁樣

市道差係事實,最主要係實體市道變差~由舊年尾就開始走下坡~主要係零售模式變左有關~講真~租金係實體市道變差都唔減~又無乜生意做~點會唔執啫?但有無網路銷售數據公布你知丫?而家所謂吹淡風都不過係靠嚇~實際黎講只係撥亂反正~叫個班業主減租就真係愛香港喇~咁好多個體戶就可以出番黎做~

不過都係無架喇~真係得番飲食業因應人類生活必須仍然可以係實體零售站得住~其他開親鋪都好大機會清袋~

不折不扣的寫稿佬

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

我都認同撥亂反正哩個statement 佢地開左咁多藥妝店 都咁多年 點都賺夠啦

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

紀文思 發表於 2019-9-3 16:00
我都認同撥亂反正哩個statement 佢地開左咁多藥妝店 都咁多年 點都賺夠啦

殺雞取卵式搵快錢時代已經結束~而家只會越黎越多網店取代實體店~零售市道點會唔變差?
另方面賴係旅客減少令中式食肆仆直~其實都係講大話~如果你有細心留意~早於兩年前成行成市嘅茶餐廳因為租金高昂而執得七七八八~點解又唔提呢?而好多日式韓式食肆反而開多左~咁係反映出中式食肆文化式微,以及做做埋埋都唔夠貼成本有關~當時酒樓都只係死撐~做旅行團生意都只係止咳~成本高嘅因素無變~又點會好景?

不折不扣的寫稿佬

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

講到底都係劣幣驅逐良幣最終結果~皇帝價錢垃圾食物實在太多~當連M記平餐都要將一隻蛋、一塊芝士分兩個包用~可想而知成本係高到幾唔合理~

不折不扣的寫稿佬

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

皇帝價錢垃圾食物實在太多

完全認同!!!!!!

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

紀文思 發表於 2019-9-3 16:27
皇帝價錢垃圾食物實在太多

完全認同!!!!!!

我但願既我利益者真係可以於今次運動中倒台放手~咁香港盲可以置之死地~否則會死得更慘~特別係中美貿易戰上~香港必然死於轉口貿易同資金窗口~

不折不扣的寫稿佬

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

yinghey 發表於 2019-9-3 16:32
我但願既我利益者真係可以於今次運動中倒台放手~咁香港盲可以置之死地~否則會死得更慘~特別係中美貿易 ...

其實好多餐廳都抵執 又貴又唔好食 執左都唔會可惜