請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
搜索
 請即註冊
查看: 2237|回復: 28

[電視] 《我要準時收工》2019日劇春番

理親王

W幣

存款

親王金聖壽勳章中秋月兔狗年金幣

繼上年石原法醫兼職查案的番《Unnatural》、關於「被遺忘權」的《dele》,今年春番新劇有套《我要準時收工》。
眾所周知日本社畜文化仲痴線過香港,早返遲走是常識,所以未開播已經bookmark左呢套新劇

人物關係圖

(三谷個樣真係好似香港某個sheshe歌手)

內容大意主角東山結衣(吉高由里子)係個網頁公司項目負責人
(巧合地上年新垣結衣做到成隻狗果套《無法成為野獸的我們》又係IT公司……)
佢朝九晚六,六點就會準時收工走,但身邊一班同事都係傳統日本社畜,OT當飯食佢地最積極
屋漏偏逢連夜雨,傳統社畜思想嘅新腦細上場,又係以OT為樂

呢套劇就係講吉高由里子面對種種事件同埋一班社畜同事,點樣貫徹準時收工宗旨

暫時已播放第一集
以下劇透注意!!
第一集講返主角係主張準時收工,間公司都有良心,目標係零OT
呢集入面有三個EVENT發生左:
1. 部門有新部長副部長,部長係傳統社畜,副部長係自己個EX
2. 全勤社畜同事三谷用傳統方法帶新人小泉,搞到人好大壓力,改左三谷電腦密碼辭職走左去,搞到三谷個人好消沈直接曠工
3. 講返點解主角要準時收工,原來係因為佢做過半年社畜,幾乎過勞死,自此之後佢就決定唔做社畜,要準時收工

第一集都算唔錯,希望黎緊唔會後勁不繼

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

MyTV有得播未?

The most handsome prime minister in the history of micronations

理親王

W幣

存款

應該無咁快,上網搵日音中字既睇住先啦

自由民主聯盟

容親王

W幣

存款

1萬

親王四級黃統建國勳章二級功績勳章中秋月兔狗年金幣

好岩香港人睇

W幣

存款

銅聖壽勳章四級名譽勳章

吉高由里子醜樣咗咁多嘅?

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

橋上島良查 發表於 2019-4-23 00:11
應該無咁快,上網搵日音中字既睇住先啦

已經搵到,myTV真係有

The most handsome prime minister in the history of micronations

自由民主聯盟

樂親王

W幣

1萬

存款

親王二級功績勳章銅聖壽勳章國家建設獎章中秋月兔商業證

想知點樣做到十集

理親王

W幣

存款

關二哥 發表於 2019-4-23 19:09