請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
搜索
 請即註冊
查看: 670|回復: 15

[公告] 【點解文翠珊方案係一個Bad Deal?】

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

其實我好讚成文太講嘅No deal is better than a bad deal. 我地香港人係1997年已經經歷過Brexit,然後戴卓爾夫人就同中國人傾左個very bad deal. A deal that is not in our national interest, weakens our economy, undermines our well-established systems, and a deal that not for Hong Kongers!

香港得到左中英聯合聲明。而英國得到嘅文翠珊方案就都幾自打嘴巴。文太之前一直講話會退出關稅同盟,而且唔會同歐盟有任何關稅同盟嘅嘢出現。但係文翠珊方案下,英國將會同歐盟建立英歐關稅同盟,雖然佢強調係一個Backstop,係一個臨時嘅方案。英歐關稅同盟之間有好多條款,而英國都唔需要繼續執行歐盟成員國對關稅同盟嘅所有責任。但係部分責任都要有嘅。例如,英國依然要履行啲稅務責任,跟隨翻歐盟嘅稅務準則,同埋商業,勞工法例。而且,英國仍然存在係關稅同盟裡面,不過係英歐關稅同盟,唔係歐盟內的關稅同盟咁解。而且英歐關稅同盟最慘係,英國係歐洲議會內無曬代表,就算被人搵笨,都投訴無門。前外相莊漢生話:‘For the first time of thousand years, this place, this parliament, will not have a say over the laws that govern this country’ (英國政府居然對英國法律嘅問題無得出聲,簡直係千年難得一見)

文太係國會成日話,脫歐後呢,英國可以拿回司法管轄權。但係,文翠珊方案下,歐洲法院(ECJ)對英國脫歐協定(Withdrawal Agreement )擁有解釋權。好似最近咁樣,歐洲法院裁定,英國可以選擇唔脫歐。最黑人問號係,英國人係兩年前公投左脫歐,如果哩個時候又話唔脫歐,你係咪玩X啲市民?

文太一直都話北愛地位不變,同不列顛三個國家地位一樣。係公佈方案之前,佢一直推銷話,英愛不會有硬邊界(Hard Border),同埋愛爾蘭海(Irish Sea)唔會變左分裂英國嘅海。但係,文翠珊方案下,北愛繼續留係歐盟經濟體系入面,歐洲貨物係北愛同埋愛爾蘭可以自由流通,北愛繼續留在歐洲單一市場(Single Market),使到英國經濟上分裂。

根據文翠珊方案,北愛雖然係英國一部分,但係北愛並不是在英歐關稅同盟裡面,而係繼續留係歐洲單一市場,繼續遵守歐盟嘅法律。北愛只可以硬食,直到新一份脫歐協議出爐,北愛先有機會真正脫離歐盟。哩個政策正正違反了May姐自己講嘅:北愛唔會有特別對待。而佢嘅方案正正就係打左自己一大巴。佢嘅方案背棄了英國,更加背棄左北愛。同時激到支持保守黨嘅北愛民主統一黨(DUP)表示唔支持文翠珊方案。

文太都經常講話,佢會確保英國退出共同農業政策(CAP)同埋共同漁業政策(CFP),奪回英國海域嘅話事權,確保歐盟漁夫唔會黎英國水域繼續打魚。英國人對佢地嘅魚有一份執著。1970年代,英國同冰島發生過幾次嘅軍事衝突,就係關於英國水域裡面嘅鱈魚(Cod)。係文翠珊方案下,英國水域繼續對歐盟漁夫開放,直至英歐簽署到一份互惠互利嘅方案為止。

雖然文翠珊政府話係Backstop plan,係臨時嘅。但係政府無對外公佈哩個plan嘅時間表,都無講到哩個plan之後政府會點樣,究竟係會退出英歐關稅同盟然後廢止Backstop plan,定係永續backstop plan呢?

最重要就係過渡期嘅問題。脫歐由2016年公投果日到2020年嘅年尾,有大概四年嘅過渡期。根據文翠珊方案,過渡期嘅長短係可以改變嘅,唔一定係2020年嘅年尾,但係只可以改一次,只要英歐雙方都認同有需要延長,就可以延長gah啦。姐係哩四年過渡期傾唔掂,英歐雙方同意的話,可以延長過渡期到2036年。

哩個就係大概嘅文翠珊方案啦 :)

自由民主聯盟

孝親王

司政處處長(司政)

歷史文物局局長

慈佑堂市長

快樂園市長

W幣

存款

1萬

親王一級黃統建國大勳章御林軍事團官佐勳章二級功績勳章銀聖壽勳章住戶證

簡單黎講就係大部份政策不變, 只係名義上脫歐

再繼續硬脫歐既話, 包保蘇格蘭同北愛搞獨立

W幣

存款

銅聖壽勳章四級名譽勳章

你老May個方案真係一塌糊塗

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

仲尼 發表於 2018-12-13 09:22
簡單黎講就係大部份政策不變, 只係名義上脫歐

再繼續硬脫歐既話, 包保蘇格蘭同北愛搞獨立 ...

北愛應該唔會獨立嘅 但係可能會翻番去戴卓爾夫人果個年代咁樣

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

米奇老味 發表於 2018-12-13 09:52
你老May個方案真係一塌糊塗

真心搵笨柒

自由民主聯盟

孝親王

司政處處長(司政)

歷史文物局局長

慈佑堂市長

快樂園市長

W幣

存款

1萬

親王一級黃統建國大勳章御林軍事團官佐勳章二級功績勳章銀聖壽勳章住戶證

紀文思 發表於 2018-12-13 09:58
北愛應該唔會獨立嘅 但係可能會翻番去戴卓爾夫人果個年代咁樣

人地留英就係因為係歐盟,你脫歐咁北愛同蘇格蘭都應該脫英

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

仲尼 發表於 2018-12-13 11:01
人地留英就係因為係歐盟,你脫歐咁北愛同蘇格蘭都應該脫英

其實英國唔係下放左好多權力比蘇格蘭咩

W幣

存款

四級功績勳章銀聖壽勳章

我系工党支持者,坐等科尔宾首相

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

唐吉坷德 發表於 2018-12-13 17:01

我覺得他的國有化政策會把英國帶回七十年代初

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

唐吉坷德 發表於 2018-12-13 17:01

打倒共慘主義

The most handsome prime minister in the history of micronations