請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
搜索
查看: 75|回復: 6

[無益花生]到底喺私人IG post相算唔算私底下?

W幣

W幣
存款
讚好
LP

銅聖壽勳章四級名譽勳章

先此聲明,本文對社會,對香港民主,對協助中國打贏貿易戰絕無幫助。如閣下以拯救江山社稷為己任...sorly lor.

講返正題,話說老味有個朋友喺私人IG出咗個對人評頭品足嘅post,事後被評者及其友人不忿,紛紛指罵其行為。其中有人提到「私底下講咪算囉,點解要post喺個冇朋友嘅IG」
呢句說話不禁令我思考到底喺21世紀,網絡發達嘅時代,人到底仲有幾多私隱空間?先唔講我朋友「彈」人哋個樣啱唔啱,我只係想針對私人IG是否等同於私底下呢個問題。我唔知個私人IG有冇add被評者或者佢嘅朋友,如果有,咁我朋友真係笨實加個箍。如果冇,咁佢嘅post即係俾其他人share出去,但係佢嘅私人IG原意就係唔想其他人睇到,只係得最信任/最親近嘅朋友先可以add(利申:冇add我),某程度嚟講佢呢個post已經好私底下,要再往下推進可能只得返口頭上嘅說話,甚至喺心裏面諗先叫做私底下。
喺科技越進步嘅年代,人嘅自由就越細,尤其當權者可以利用科技監視市民一舉一動。就算好似上述故事咁只係班MK仔,MK妹圍內互罵(PS:呢句其實都好評頭品足,不過佢哋應該唔會見到,我諗夠私底下掛 ),都可以令一個原本冇人知嘅IG Account公諸於世,難以想像報串者(如有)做咗幾耐無間道。如果連呢啲瑣碎無聊之事都有人做25仔,咁網絡世界仲有幾多嘢係可靠呢?所以大家以後上網都係小心至上,唔好講太多私人嘢,上鹹網記得去安全可靠嘅網站,仲要清理瀏覽紀錄/開無痕模式。

廢噏完了,晚安。

回復

自由民主聯盟

嘉昭伯爵

康樂處秘書長

兵學府館長

佛學館館長

哲學館館長

主教堂市市長

W幣

W幣
存款
讚好
LP

伯爵五級黃統建國勳章四級功績勳章狗年金幣

不是科技愈先進,而人類的自由愈小,而是科技愈先進,人類便愈擁有自由的選擇權利。

現在是很講求個人品質的年代,甚麼都追求個人品質差異,於是很崇尚人在追求自由選擇的權利,您會感到私隱上的不安全感,大抵是由於您沒有跟這個時代掛上鈎,所以出現不舒適感。

您不要只集中關注在私隱曝光的問題,而更應該集中在自由選擇多樣化帶來的美好,過份放大了壞處會讓您忽略很多精彩的地方。

回復 支持 反對

W幣

W幣
存款
讚好
LP
IG、FB其實算系半實名制,加做朋友嘅通常都喺認識嘅人,講野之前都要諗清楚先
響討論區講野就自由得多,大部分都喺陌生人,可以講得暢快啲!

回復 支持 反對

黃名經濟發展協會

謙晴男爵

國會副議長

杏壇省總督

宇華坊市長

W幣

W幣
存款
讚好
LP

男爵

kenson1123 發表於 2018-12-5 12:33
IG、FB其實算系半實名制,加做朋友嘅通常都喺認識嘅人,講野之前都要諗清楚先
響討論區講野就自由得多,大 ...

絕對同意前半段 ig同埋fb好多屋企人或者熟人 所以有時候我見到有啲人 不論男女 po啲頗為裸露嘅相片嘅時候 我都會諗 佢地唔驚比屋企人睇到gah meh

回復 支持 反對

黃名經濟發展協會

謙晴男爵

國會副議長

杏壇省總督

宇華坊市長

W幣

W幣
存款
讚好
LP

男爵

其實如果要鬧人 或者對果個人不滿 而且係好好好不滿 我會直接同果個人講 instead of係ig or fb度做 keyboard warrior loh

不過我係同意你嘅 宜家好難去define點樣係私隱都好難去做到保障私隱 如果你有睇the circle哩本書或者Emma Watson做果套戲 你就會明白

回復 支持 反對

黃名經濟發展協會

和親王

自由城總督

顯像館市長

明政公所市長

公共報業局局長

3萬

W幣

W幣
存款
讚好
LP

親王一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣

IG 當然是公眾地方,否則點會有咁多 ptgf 廣告呢?

回復 支持 反對

黃名經濟發展協會

謙穎男爵

自由城秘書長

延興廣場市長

W幣

W幣
存款
讚好
LP

男爵二級功績勳章銀聖壽勳章中秋月兔

依家既人可以開好多個IG,一個Private一個Public算得係咩,所以Po上Private算係私底下評論。

回復 支持 反對