搜索
 請即註冊
查看: 1727|回復: 11

[港澳漫步] 漫步堅尼地道

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

親王二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章長期之杖中秋月兔住戶證傳媒證商業證

對迎希黎講,星期六嘅偶然行上堅尼地道,好正~因為好多歷史可以從中講下~又可以搵到古蹟留下影多翻查下資料~由於仲係鬼月~四人隨行時~我都係強調成條路好似好多煙霧咁~當然~佢地睇唔見~鬼怪野就唔多講~分享下條路~

堅尼地道好長~連接灣仔峽道至花園道~沿途都屬於富有華人(精英)聚居之地~呢段路於二次大戰時日本侵略頭幾日簡直係人間煉獄~當日軍轟炸灣仔~山下嘅人往山上跑~因為山下大部分道路都被堵塞~得堅尼地道勉強可以東西通行~於是成為當時華人逃亡嘅主要路線

堅尼地道42a及b出入口就有一座好似軍事堡壘建築物~最初我以為係戰時碉堡~行近就見到門山有英文刻字~原來係香港電燈公司嘅變電站~當時仲以為座建築用緊~後來睇番網上資料~早就已經空置~座建築主要由紅磚組成~門口刻意起得高啲~目的因應昋港潮濕多雨容易水浸而設~
堅尼地道其中一條自然石澗,平時只係小水坑~因為早上落過大雨~於是形成小瀑布~你認為呢張相有冇見到啲乜呢?

聖若瑟徑明渠,竟然有老鼠!

聖若瑟書院(呢張係網上圖片,當日無影低~)

堅尼地道64號~個門面好神秘~大家都話好似古代「城堡」咁~我當時唔多肯定話「呢座好似係顏城坤大宅」~之後再查~正確~

沿路上去~就會見到顏城坤大宅全貌~山下只係個門口黎~都好有氣勢~

顏城坤係邊位?中華巴士創辦人,曾經係30年代做過東華三院主席~係當時香港數一數二嘅社會賢達~

堅尼地道1號雍仁會館~共濟會香港總部~其實我都唔知裡面係做乜~(因為只招待會員~一般人應該唔入得)

百年歷史嘅山頂纜車近堅尼地道站嘅鐵橋~

最後順道去埋兵頭花園睇銅像~

英皇喬治六世像,立於1941年,係由英國倫敦運黎香港,慶祝香港開埠100周年。不過豎立於皇后像廣場唔係好耐,日軍侵港,呢個像就連同維多利亞女皇像、匯豐銀行銅獅成為佢地嘅戰利品,仲拎左去東京打算熔黎做武器~對英國政府黎講係一個恥辱~所以戰後英國政府第一時間就係追尋銅像下落~最初係無下文~之後清理戰時物資盤點~係某個倉搵到出黎~歸還後~原本擺埋一齊嘅銅像各散東西~維多利亞女皇像送左去銅鑼灣~而呢個就放在兵頭花園~剩昃臣像仲係中環~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?請即註冊

x
不折不扣的寫稿佬

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

支持!琴日成個活動都好舒服

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

親王二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章長期之杖中秋月兔住戶證傳媒證商業證

紀文思 發表於 2018-9-9 15:05

港島區勝在歷史價值~好多地方仲保留舊有殖民地味道~所以我先至咁鍾意行~

不折不扣的寫稿佬

興寧黨

愉親王

制司處處長(司制)

W幣

3萬

存款

1萬

親王三級黃統建國勳章二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章國家建設獎章中秋月兔商業證

紀文思 發表於 2018-9-9 15:05

迎希成日見到「霧」,可能佢唔多舒服

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

馬仔 發表於 2018-9-9 16:42
迎希成日見到「霧」,可能佢唔多舒服

可能要移交海島治療 哈哈哈哈

興寧黨

愉親王

制司處處長(司制)

W幣

3萬

存款

1萬

親王三級黃統建國勳章二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章國家建設獎章中秋月兔商業證

紀文思 發表於 2018-9-9 20:30
可能要移交海島治療 哈哈哈哈

唔係咁既意思,唔好曲解我

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

又行埋啲猛鬼路

The most handsome prime minister in the history of micronations

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

二哥又唔黎

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

搵日要再行!

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

而家港島北岸高危~等風頭過左再計劃~

不折不扣的寫稿佬