請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
搜索
 請即註冊
返回列表 發新帖
樓主: 驅牛翁

[社會學] 香港人應否服兵役?

法律與正義黨 

嘉親王

國會議員

榕樹頭市長

W幣

存款

親王一級黃統建國大勳章五級黃統建國勳章狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證

神秘組織 發表於 2018-8-16 21:30
已發展國家都有號召,唔等於唔阻人發達

根據決定論。

發達早已經決定好了,如果該人注定要發達,不會因為服了兵役就會失去發達的機緣,而且服兵役人人皆有資格,是絕對公平的。

故此,服兵役等於阻人發達的邏輯不成立。

法律與正義黨 

嘉親王

國會議員

榕樹頭市長

W幣

存款

親王一級黃統建國大勳章五級黃統建國勳章狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證

伊安 發表於 2018-8-16 21:23
理論上可以這樣看法
我不反對

其實不應該存有差別性的待遇,因為會加劇文化矛盾,會造成不可挽救的文化標籤後果,到時不會達到如閣下所預期的南亞當教官,然後教導香港人的理想局面,反而會加深香港人對於南亞的憎惡情緒。

謙平男爵

W幣

存款

男爵四級功績勳章中秋月兔

驅牛翁 發表於 2018-8-16 19:24
我認為服兵役不該以種族或國籍作先後區分,
姑撇開歧視論,不同語言的人種在同一團隊內,
有助提高各人的 ...

香港人嘅觀念唔應該再局限於華人先係本地人
香港本身就係一座移民城市 要獨立建國就唔應該強調民族主義
反而係要視融入香港文化者 當自己係香港人嘅人為本地人

洛晴子爵

W幣

存款

1萬

子爵

青山杏仁 發表於 2018-8-18 00:20
香港人嘅觀念唔應該再局限於華人先係本地人
香港本身就係一座移民城市 要獨立建國就唔應該強調民族主義
...

非常之贊同

我其實唔知道點解宜家嘅香港人咁抗拒少數族裔 我地好細個常識堂已經講香港係一個多元種族嘅社會 我係一個好多少數族裔嘅環境下長大 我又真係唔覺得佢地同我地有乜野分別

香港華人係香港人 香港南亞人都係香港人 香港東南亞人都係香港人 香港白人、香港日本人甚至香港黑人都係香港人

華人係主要民族 但係唔代表華人先係香港人 香港係屬於所有香港人