請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
搜索
 請即註冊
查看: 1450|回復: 18

[其他哲學] 應否廢止死刑

法律與正義黨 

嘉親王

國會議員

榕樹頭市長

W幣

存款

親王一級黃統建國大勳章五級黃統建國勳章狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證

在中國大陸,台灣仍然流行死刑的制度,對於法律上定義為十惡不赦或干犯嚴重罪行的犯人所處的極刑。

大家怎樣看待死刑呢?應否立例禁止?死刑的意義又在哪裡呢?

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

終身監禁比死更難受,判處終身監禁一樣有阻嚇力

The most handsome prime minister in the history of micronations

黃名再出發大聯盟

明政公所市長

W幣

存款

銀聖壽勳章四級名譽勳章

不能廢

法律與正義黨 

嘉親王

國會議員

榕樹頭市長

W幣

存款

親王一級黃統建國大勳章五級黃統建國勳章狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證

為甚麼呢?

謙誠男爵

W幣

存款

男爵五級黃統建國勳章金聖壽勳章四級名譽勳章

關二哥 發表於 2018-8-6 09:43
終身監禁比死更難受,判處終身監禁一樣有阻嚇力

同上
終身監禁要坐一世監
某程度上餘生要喺監獄度過
同時亦係尊重咗每一條人命

反之死刑就係違反人權做法
亦無咗俾佢地喺監獄改過機會
萬一出現冤死個案
邊個都彌補唔返已經喪失既人命
唔廢唔得

黃名再出發大聯盟

明政公所市長

W幣

存款

銀聖壽勳章四級名譽勳章

伊安 發表於 2018-8-6 11:28
同上
終身監禁要坐一世監
某程度上餘生要喺監獄度過

殺錯都不應放過,他們會威脅社會安全

国安法肯定会使“一国两制”实践行得更稳、走得更远

法律與正義黨 

嘉親王

國會議員

榕樹頭市長

W幣

存款

古德里安 發表於 2018-8-6 11:31
殺錯都不應放過,他們會威脅社會安全

寧枉勿縱還是寧縱勿枉,這大概是應否廢除死刑的兩大截然不同的觀點。

本人傾向於寧縱勿枉,誠然,每人都有改過自新的機會,也沒有人可以剝奪別人的生命權,包括政府機關,坐牢其實已經是在解除了犯人對於社會的威脅,當然,您可以反駁犯人出獄後會重犯案,這證明了法律的刑期及在獄期間的措施強度還不足以讓犯人真心的改過自新,這是執法機關的問題。

基於,寧縱勿枉的精神,本人反對死刑。

W幣

存款

狗年金幣

寧枉勿縱還是寧縱勿枉的問題,我認為當中要留意一點
如果被告係現行犯,就絕對無犯罪成唔成立既爭議,毫無疑問地無可能係被冤枉,例如台灣既鄭捷、王景玉呢D癡線佬。
反正真癡線又好假癡線又好,呢D人係無畀社會帶來貢獻之餘仲犯上滔天大罪,仲憑咩要用公帑養佢一世?反死刑論者成日話條友有機會被教化重新做人。咁邊個又肯定條友有得救可以教化?如教化不成,邊個企出黎負責?
中國人講開果套「以其人之道,還治其人之身」呢個時候好應該實踐,你唔尊重他人性命,又點樣叫人尊重你既性命呢?

我隨風面來,隨風而去

法律與正義黨 

嘉親王

國會議員

榕樹頭市長

W幣

存款

菊花茶 發表於 2018-8-6 13:42
寧枉勿縱還是寧縱勿枉的問題,我認為當中要留意一點
如果被告係現行犯,就絕對無犯罪成唔成立既爭議,毫無 ...

沒人有能夠肯定有人可以被教化,同理,也沒有人可以否定人不能被教化。

如果相信性本善,則人人皆可成佛,如果相信性本惡,則人人皆終成魔,究竟人間本是天堂或地獄,視乎閣下相信的是甚麼了。

謙誠男爵

W幣

存款

男爵五級黃統建國勳章金聖壽勳章四級名譽勳章

我要補充唔單止殺人先判得死刑

一命賠一命呢種價值觀
恕我不能完全認同