搜索
 請即註冊
查看: 1375|回復: 49

探討大清帝國衰落原因

法律與正義黨 

嘉親王

國會議員

榕樹頭市長

W幣

存款

親王一級黃統建國大勳章五級黃統建國勳章狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證

我指的是虛國那個大清帝國論壇。

所謂鑑古知今,了解論壇的衰落原因,我們便可以盡量避免。

政治資訊封閉 不能應時代轉變

大清沒有一個機制讓平民百姓參政,也沒有代議士代表百姓意見,只有做官才可以入政廳參政,但是為官者也要居高位才可以有機會參政,當有機會參政了,也無法真正做到參政,因為其背後也會設置更高權限的版面,篩選出更高位或獲授權人士入去議事,謂之軍機,設置了軍機後。資訊一層一層地阻隔,形成了官場猜忌文化盛行,使人無心戀政,也間接令到真正有識之士望而卻步。當然,我們也不能否定這是吸引人的手法於當時而言,角色扮演麻,但隨著社會變革,民眾對於政治的能見度要求高,而大清無法看清時代轉變,不能因時制宜,而沒有制訂出切合民眾需要的機制,結果造成資深玩家繼續圍威喂,當他們這些玩家玩到沉悶,而新手又無法打入他們我政治圈子,而又不開放政治資訊,老玩家又要照顧現實為理由,國家敗落不遠

嘉穎伯爵

W幣

存款

伯爵銀聖壽勳章中秋月兔住戶證社團證

大清衰落既原因好簡單,係因為大清唔會允許新生代上位(又或者可能係我廢先上唔到三品或以上),我都去到四品就升唔到......

法律與正義黨 

嘉親王

國會議員

榕樹頭市長

W幣

存款

親王一級黃統建國大勳章五級黃統建國勳章狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證

小琪琪 發表於 2018-3-18 00:16
大清衰落既原因好簡單,係因為大清唔會允許新生代上位(又或者可能係我廢先上唔到三品或以上),我都去到四品 ...

因為品階愈高,就愈有機會入去議事,may be唔想比你接觸機密

自由民主聯盟

容親王

W幣

存款

1萬

親王四級黃統建國勳章二級功績勳章中秋月兔狗年金幣

小琪琪 發表於 2018-3-18 00:16
大清衰落既原因好簡單,係因為大清唔會允許新生代上位(又或者可能係我廢先上唔到三品或以上),我都去到四品 ...

個陣你做咩位

嘉穎伯爵

W幣

存款

我未change做革命黨員時係從四品吏部小職員

自由民主聯盟

容親王

W幣

存款

1萬

小琪琪 發表於 2018-3-18 00:19
我未change做革命黨員時係從四品吏部小職員

革命黨? 大清可以申請政黨GA咩

嘉穎伯爵

W幣

存款

神秘組織 發表於 2018-3-18 00:21

講緊係呢個

法律與正義黨 

嘉親王

國會議員

榕樹頭市長

W幣

存款

神秘組織 發表於 2018-3-18 00:21

皇帝見大清衰落,就設置個全國活動,會員自由選擇做革命黨或保皇黨或山賊之類,而唔止係純粹玩文字遊戲咁簡單,佢整到d版面既字樣標籤為淪陷之類,實行玩殘論壇

自由民主聯盟

容親王

W幣

存款

1萬

係咪爛左尾

自由民主聯盟

容親王

W幣

存款

1萬

驅牛翁 發表於 2018-3-18 00:26
皇帝見大清衰落,就設置個全國活動,會員自由選擇做革命黨或保皇黨或山賊之類,而唔止係純粹玩文字遊戲咁 ...

應該光榮結業