搜索
 請即註冊
樓主: 紀文思

[港澳] 香港是否應該成為一個獨立自主的國家?

自由民主聯盟

肅親王

W幣

存款

親王銀聖壽勳章商業證

其實個人認為 無論係什麼層面都根本唔存在獨立這一選項

自由民主聯盟

肅親王

W幣

存款

親王銀聖壽勳章商業證

香港根本冇一個人可以稱得上政治家
由我們新律政司司長 如此充滿政治智慧可以見出

自由民主聯盟

容親王

W幣

存款

1萬

親王四級黃統建國勳章二級功績勳章中秋月兔狗年金幣

係情感上當然支持香港獨立
但現實情況上唔太可能成功

軍事/國防:
假設即使100%香港警力倒戈支持獨立,都唔會夠軍力防禦中國入侵。即使外國以軍事支援,亦都未必有勝算。

認受性:
需要有國家認同香港係一個獨立國家,先可以係國際法律上被認定為獨立國家。到時候香港國就會有香港籍,香港要花一段時間重新向世界各國爭取認同呢一個新既國籍.

經濟:
除非美元繼續同HKD掛鉤,否則HKD價值將急跌。獨立初期局勢不穩,會影響投資者信心,整體經濟將會出現問題。

食物:
假設中共唔開戰,但禁止向香港輸入食物, 香港本身自行生產食物既能力不足,到時一定會大增由其他國家輸入既食物,食物價格會非常貴,市民未必負擔得起.

食水:
中共停止供水, 即使香港要興建海水化淡等設施都需要時間, 短期內會出現缺水問題

政府/憲制:
即使香港實行全面直選/普選, 中共亦會實施滲透戰術,派一D自稱民主派既人士參選,或者派人加入政府出任重要職位,間接控制香港政府

自由民主聯盟

容親王

W幣

存款

1萬

偉哥 發表於 2018-1-31 18:27
...

真正既政治家見到香港咁既情況都唔會走出黎啦
但如果時局唔同左,呢班人就可能會浮面

自由民主聯盟

肅親王

W幣

存款

親王銀聖壽勳章商業證

神秘組織 發表於 2018-1-31 18:35
係情感上當然支持香港獨立
但現實情況上唔太可能成功

老實講係經濟方面,無論多麼想否認這個現實,香港而家嘅經濟情況有九成九完全依賴同中國的關係 。
同大陸反面鬼睬你咩,冇咗中國因素香港嘅價值只係一個東帝汶。
而且四五十年之後,可能中共首都同總部已經搬咗去華盛頓,成個地球都比中國共產黨玩弄於手掌中

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

偉哥 發表於 2018-1-31 18:27
...

邊有政治家?官商鄉黑「合作」就有

The most handsome prime minister in the history of micronations

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

偉哥 發表於 2018-1-31 18:52
老實講係經濟方面,無論多麼想否認這個現實,香港而家嘅經濟情況有九成九完全依賴同中國的關係 。
同大陸 ...

唔係聯合國總部搬去北京咩?

The most handsome prime minister in the history of micronations

自由民主聯盟

肅親王

W幣

存款

親王銀聖壽勳章商業證

關二哥 發表於 2018-1-31 18:53

我們對未來應該充滿信心 可能47後中國是一個民主國家

自由民主聯盟

容親王

W幣

存款

1萬

關二哥 發表於 2018-1-31 18:53

個度呼吸唔到

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

偉哥 發表於 2018-1-31 18:57
我們對未來應該充滿信心 可能47後中國是一個民主國家

中共式民主:你係民,習近平係主