搜索
 請即註冊
樓主: 馬仔

[官方活動] 聖誕我至乖 - 自由城聖誕活動

關閉 [複製鏈接]

黃名再出發大聯盟

明政公所市長

W幣

存款

銀聖壽勳章四級名譽勳章

馬仔 發表於 2016-12-5 23:32
神秘答案完全正解、合理,滿分。

古德再次犠牲小我,無私奉獻,義氣仔女,睇到喊出黎。

神秘組織的答案不是正常人能想到,搞到好似偵探咁

国安法肯定会使“一国两制”实践行得更稳、走得更远

理親王

W幣

存款

親王金聖壽勳章中秋月兔狗年金幣

等出新一題sosaddd

興寧黨

愉親王

制司處處長(司制)

W幣

3萬

存款

1萬

親王三級黃統建國勳章二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章國家建設獎章中秋月兔商業證

第四回合

今次你係小丸子,你今日有700yen飯錢
但係小玉同學媽媽話會整飯團你食
爺爺揾你食晏,但係又係食味X拉面
家姐一時興起請你食一蘭
花輪同學話請你食晏,但係你怕1個人去
野口同學想同你食但係見你咁多飯腳就黑面
年子同學腳痛想你買飯俾佢
永澤同學濱崎同學串你要人地阿媽煮埋你米
山根同學唔夠$食晏,問你點算好
丸尾同學叫你還500yen
小白肚餓

你會點做呢

興寧黨

愉親王

制司處處長(司制)

W幣

3萬

存款

1萬

親王三級黃統建國勳章二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章國家建設獎章中秋月兔商業證

古德里安 發表於 2016-12-5 23:35

興寧黨

愉親王

制司處處長(司制)

W幣

3萬

存款

1萬

橋上島良查 發表於 2016-12-5 23:50
等出新一題sosaddd

久等了

興寧黨

愉親王

制司處處長(司制)

W幣

3萬

存款

1萬

古德里安 發表於 2016-12-5 23:35

古德里安的答案不是正常人能想到,搞到好似苦行僧咁

黃名再出發大聯盟

明政公所市長

W幣

存款

銀聖壽勳章四級名譽勳章

去小玉媽媽個到拿飯團走,

分開三份請小白、年子、山根同學。

500就還給丸尾同學。咁就解決左11個同學入邊的5個。

家姐係一時興起先想吃一蘭,可以叫她下次吃,說服家姐同爺爺吃,將仲有的200儲起準備下次請家姐吃返一蘭,而且找了爺爺一起吃又不用給錢、又可增加感情,花輪請自己吃飯,又可以帶他跟爺爺家姐一起吃飯,當見家長。

永澤、濱崎同學可以不用理,因為給了反應他們就會變本加厲串得更勁,又不會給同學壞的印像(同學認為你不會跟他們計較)。

野口同學的話,可以推薦佢去小玉到吃,又有免費飯吃、又有得增進小玉和野口同學的感情

国安法肯定会使“一国两制”实践行得更稳、走得更远

興寧黨

愉親王

制司處處長(司制)

W幣

3萬

存款

1萬

古德里安 發表於 2016-12-6 00:12
去小玉媽媽個到拿飯團走,

分開三份請小白、年子、山根同學。

請給單一答案,家姐同爺爺同你去花輪到?

理親王

W幣

存款

親王金聖壽勳章中秋月兔狗年金幣

馬仔 發表於 2016-12-5 23:57
第四回合

��今次你係小丸子,你今日有700yen飯錢
爺爺揾你食晏,但係又係食味X拉面
家姐一時興起請你食一蘭
花輪同學話請你食晏,但係你怕1個人去
野口同學想同你食但係見你咁多飯腳就黑面
年子同學腳痛想你買飯俾佢
永澤同學濱崎同學串你要人地阿媽煮埋你米
山根同學唔夠$食晏,問你點算好
丸尾同學叫你還500yen
小白肚餓

你會點做呢��

首先呢,其實日本嘅小學包午餐架…所以呢個問題根本上係唔成立?

所以,暫時我假設依家間小學係好似香港嘅中學咁可以自己去小食部/canteen食或者出街食啦

永澤同濱崎可以直接唔理,無必要理佢地,亦見唔到唔理之外有咩更好方法

小玉媽媽個飯團,可以拎走就拎走先,同伯母say sorry,話俾佢知要去見爺爺
個飯團轉頭再講點處理

飯呢,就同爺爺食,叫埋家姐一齊食,咁爺爺家姐小丸子三個食無問題啦?一家人嘛
食一蘭定係味X就睇佢兩個,如果決定唔到就聽阿爺話食味X啦

食飯果陣同爺爺家姐講小白肚餓,拜託佢地轉頭幫手搵野食俾小白,佢地幫唔到就放學或者食完有時間再處理

年子同學腳痛,一定要送佢去保健室�醫療室
佢既午餐果到,如果飯團佢食得就俾佢食,
唔得就就同返學校老師或者職員講埋佢未食野,等大人去處理

山根同學果邊,如果前面無俾飯團年子同學,就直接俾佢,
俾左既,就睇下可唔可以搵花輪同學請佢食同佢食
野口同學果邊,同佢say sorry,如果佢同花輪同學食都ok,就叫埋佢同花輪同學
同埋要同返花輪同學就say sorry,話要同爺爺食

當以上呢個處理係唔得既:
咁首先睇下學校老師幫唔幫到山根同學,例如借錢俾佢食,老師唔得就睇下借200yen俾山根同學夠唔夠,唔夠就惟有問下丸尾同學可唔可以遲少少先還,真係唔得再去搵其他大人例如爺爺或者小玉媽媽幫手
野口同學果邊就惟有就咁say sorry,然後叫佢試下搵其他同學一齊食飯
花輪同學果邊就say sorry,話要同爺爺食

丸尾同學果邊睇下係咪真係借左佢錢、係咪借左好耐、丸尾同學係咪急住要錢,
仲有就係還晒五百俾佢會唔會真係唔夠錢
還到就還,還唔到都惟有say sorry先,之後再睇下點樣還返

興寧黨

愉親王

制司處處長(司制)

W幣

3萬

存款

1萬

橋上島良查 發表於 2016-12-6 13:12
��今次你係小丸子,你今日有700yen飯錢
爺爺揾你食晏,但係又 ...

總結: say sorry 先