搜索
 請即註冊
樓主: 關二哥

[港澳史] 辛亥革命百周年資料展覽

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

清明光 發表於 2011-10-23 22:03
好詳細.有冇孫中山更多的葬禮照片?

今次展覽主要想講辛亥革命的歷程,所以只係講到1912為止

The most handsome prime minister in the history of micronations

自由民主聯盟

肅親王

W幣

存款

親王銀聖壽勳章商業證

yinghey 發表於 2011-10-23 22:03
造就左以後一個錯誤∼令孫中山聯俄容共政策派台之餘∼仲走上一黨專政之路∼

當時孫的事業似就快失敗,所以信錯了共黨

自由民主聯盟

肅親王

W幣

存款

親王銀聖壽勳章商業證

關二哥 發表於 2011-10-23 22:18
點解咁講呢? 咩野造就呢個錯誤?

聯俄容共政策

W幣

存款

皇帝級帝國大勳章

秋瑾係我最欣賞GE女性之一,佢如果係現代的話一定大有作為

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

明得 發表於 2011-10-23 22:21
秋瑾係我最欣賞GE女性之一,佢如果係現代的話一定大有作為

睇番展品裡面張供詞,可見佢一力承擔罪名,拒絕供出革命同志,夠曬義氣

The most handsome prime minister in the history of micronations

W幣

存款

皇帝級帝國大勳章

關二哥 發表於 2011-10-23 22:23
睇番展品裡面張供詞,可見佢一力承擔罪名,拒絕供出革命同志,夠曬義氣

佢可以話係中國第一女革命家

自由民主聯盟

肅親王

W幣

存款

親王銀聖壽勳章商業證

明得 發表於 2011-10-23 22:23
佢可以話係中國第一女革命家

秋瑾:我不入地獄,誰入地獄?

榮親王

W幣

存款

1萬

二級功績勳章親王銀聖壽勳章長期之杖

睇完覺得起革命真係要好有理想同GUTS
有好幾個革命家都被人殺左

平均地權
係指咩意思???

同埋報紙點解會有D圈圈係D字既右邊既@@?

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

親王二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章長期之杖中秋月兔住戶證傳媒證商業證

關二哥 發表於 2011-10-23 22:18
點解咁講呢? 咩野造就呢個錯誤?

主要係1922年陳炯明叛變事件之後改變左孫中山諗法∼要效法蘇聯共黨嘅紀律同體制∼目的係唔想再面對軍閥同黨步伐唔一致嘅問題∼即係中共以後提倡「黨指揮槍」理念∼同時佢又提出左國家民主發展藍圖∼即所謂創設、訓政、憲政等∼但前提一定要鞏固黨嘅力量∼因而造就後來者都想實行一黨專政∼包括蔣介石、毛澤東、鄧小平等∼

咁係一個錯誤∼因為孫中山唔絛有命睇實個過程∼後人係會因應自己想法、時代環境而變∼結果佢嘅革命到而家都無法成功∼

不折不扣的寫稿佬

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

yinghey 發表於 2011-10-23 22:39
主要係1922年陳炯明叛變事件之後改變左孫中山諗法∼要效法蘇聯共黨嘅紀律同體制∼目的係唔想再 ...

其實孫中山的專制想法早就有,1914年成立中華革命黨的時候,
佢就有感之前中國同盟會組織分散,要求黨員向佢個人宣誓效忠。