搜索
 請即註冊
樓主: 關二哥

[港澳史] 辛亥革命百周年資料展覽

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

親王二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章長期之杖中秋月兔住戶證傳媒證商業證

關二哥 發表於 2011-10-23 22:41
其實孫中山的專制想法早就有,1914年成立中華革命黨的時候,
佢就有感之前中國同盟會組織分散,要求黨員 ...

南北分治時,即北伐前∼佢係廣東自任非常大總統已經惹起陳炯明不滿∼
咁係因為陳認為總統係要經過選舉∼偏偏孫中山認為佢唔明自己諗法∼視佢為叛變∼

不折不扣的寫稿佬

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

比利仔 發表於 2011-10-23 22:36
睇完覺得起革命真係要好有理想同GUTS
有好幾個革命家都被人殺左

革命烈士不知死左幾多千百個,不過出名的唔多......

「平均地權」意思非常含糊,其實連孫中山自己都沒有講清楚,
一時偏向共產主義要完全平分土地,一時偏向溫和社會主義(收窄貧富懸殊但非完全平分)。
後來發展出「三民主義」呢套思想體系,就逐漸確定為後者。

文字旁邊的圈圈係著重符號,類似現代的螢光筆 highlight。

The most handsome prime minister in the history of micronations

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

親王公爵一級黃統建國大勳章金聖壽勳章銀聖壽勳章長期之杖中秋月兔狗年金幣景區工作襟章住戶證傳媒證商業證

yinghey 發表於 2011-10-23 22:43
南北分治時,即北伐前∼佢係廣東自任非常大總統已經惹起陳炯明不滿∼
咁係因為陳認為總統係要經過選舉∼ ...

孫中山搞單「護法政府」出來,但偏偏就唔係依照臨時約法產生,真係諷刺

The most handsome prime minister in the history of micronations

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

親王二級功績勳章二級慶寧藝術及文化獎章長期之杖中秋月兔住戶證傳媒證商業證

其實根本就唔需要用效忠領導做手段∼只係革命成功後冇處理到地方軍事勢力問題∼

不折不扣的寫稿佬

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

關二哥 發表於 2011-10-23 22:45
革命烈士不知死左幾多千百個,不過出名的唔多......

「平均地權」意思非常含糊,其實連孫中 ...

三民主義都係後人幫佢搞得較為清楚∼特別係國民政府遷台行憲先確立出黎∼
此前呢套思想係隨時都會變化

不折不扣的寫稿佬

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

yinghey 發表於 2011-10-23 22:49
三民主義都係後人幫佢搞得較為清楚∼特別係國民政府遷台行憲先確立出黎∼
此前呢套思想係隨時都會變化

冇錯

三民主義包含曬左右派思想,好聽d叫做共冶一爐,唔好聽d就係炒雜燴

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

關二哥 發表於 2011-10-24 23:38
冇錯

三民主義包含曬左右派思想,好聽d叫做共冶一爐,唔好聽d就係炒雜燴

可惜丫∼搞到而家∼三民主義都唔可以全面係中國落實∼

不折不扣的寫稿佬

黃名再出發大聯盟

和親王

莫斯科大公

文化大臣

教育大臣

中央銀行管理委員

W幣

存款

3萬

歡迎大家繼續參觀 + 討論!

榮親王

W幣

存款

1萬

二級功績勳章親王銀聖壽勳章長期之杖

我諗中國搞民主之前應該搞好返D國民教育同埋提升返國民既知識先

興寧黨

敬親王

大司憲

W幣

存款

1萬

比利仔 發表於 2011-10-28 22:49
我諗中國搞民主之前應該搞好返D國民教育同埋提升返國民既知識先

教育真係好重要∼特別經過文革十年之後∼已經失去左道德修養∼

不折不扣的寫稿佬