yinghey 發表於 2018-9-3 23:23

鬼月當通宵更簡單經歷

其實平時的通宵,偶然都會有過客遊走~一般都無乜點~可能係出於好奇~又可能咁岩「行」過~我見到都當見唔到~

不過鬼月時節就唔同~比較麻煩~因為比平日會多「人」好多~你想當唔當一回事都唔得~我當通宵當晚~佢地就四圍走~開緊party咁~你以為會好嘈咩?我係一啲聲都聽唔到~佢地有佢地自hi~我就有我做野~

咩時候最多老友出沒?11點?12點?通通都唔係~係凌晨4點~我仲記得帶完個舍友去廁所~對出條通道又有好幾個影係度跑黎跑去~係幾煩~但都係當睇佢地唔到~奇就奇在~成晚我啲舍友車輪轉個個鐘頭都有人要去廁所~唯獨4點至5點突然靜哂~係呀~好靜~一個人都無出黎~就係呢個鐘頭~最多老友記係出面玩~

好彩嘅係~成晚好平安~佢地雖然係出面玩~但好知規矩~總之我做緊野~帶緊人~佢地就會彈到老遠繼續自得其樂~總之河水不犯井水~我諗咁多年都係第一次咁規矩(可能係因為之前拜神同左地主講卦~)

最精境係到左5點鬆啲~咁岩有個叻仔去廁所~我就出去開門啦~就見到個奇景~一個個白影貼住牆~向住最陰暗嘅後欄,好有秩序一個跟一個咁飄去~因為天光~佢地係時候要躲到陰暗處~我睇見佢地咁樣不其然笑左一聲~今年七月節都算係精彩~

關二哥 發表於 2018-9-5 20:54

咁小兒科,有冇猛料? {:8_371:}

米奇老味 發表於 2018-9-5 21:05

入住請敲門個師傅都有話日出前4,5點同日落前傍晚5點鐘係最「熱鬧」,照你咁講應該係真

yinghey 發表於 2018-9-5 21:32

關二哥 發表於 2018-9-5 20:54
咁小兒科,有冇猛料?

今年可能做足哂~所以都遇到好小兒科;P

yinghey 發表於 2018-9-5 21:32

米奇老味 發表於 2018-9-5 21:05
入住請敲門個師傅都有話日出前4,5點同日落前傍晚5點鐘係最「熱鬧」,照你咁講應該係真 ...

以前都有聽講過最猛一定唔係12點~而係黎明時份前嘅一段時間~
頁: [1]
查看完整版本: 鬼月當通宵更簡單經歷